Krem Nawilżający z Alg

Nicole Egg 3-printed

KREM

Amaranthino Algis Velvet

BioEO: Bio Energy Optimized

Email: adam@amaranthinocosmetics.com

                                                Więcej informacji: www.amaranthinocosmetics.com                                                                      


     

     Algis Krem Picture-small                                                     

Krem Algis Velvet jest specjalnie sformuowany tak aby bardzo głęboko nawilżyć skórę i utrzymać to nawilżenie przez długi czas.

Działanie to jest możliwe dzięki zastosowaniu specjalnych biofermentów i wyciągów z alg i wodorostów.

Zastosowanie unikalnego masła Cupuacu, którego w 1 gram potrafi utrzymać 200 g wody sprawia, że bardzo duża ilość wody jest wprowadzana do skóry.

Może być stosowany na wszystkie części ciała, na wszystkie rodzaje skóry oraz we wszystkich przedziałach wiekowych.

Krem zawiera wyłącznie naturalne, starannie wybrane składniki.

 

Krem ten wytwarzany jest tradycyjną metodą na zimno na bazie wyłącznie naturalnych składników i starych receptur. Nie zawiera żadnych konserwantów ani środków chemicznych i powinien być przechowywany w lodówce.

 

Krem ten jest głęboko nawilżającym  i odnawiającym skórę produktem  najwyższej jakości.

Jest wytwarzany ręcznie z najbardziej ekskluzywnych skladników pochodzących z tropikalnych  lasów Amazoni,  Afryki Zachodniej i Indii. Wszystkie produkty są pochodzenia organicznego i produkowane metodą na zimno.

Testowany był zarówno na skórze młodej jak i dojrzałej, suchej i tłustej.

Poprzez użycie najwyższej jakości maseł i olei otrzymywanych z nasion i orzechów egzotycznych roślin, które od tysięcy lat były używane do leczenia skóry oraz jej odnowy przez ludzi zamieszkujących dziewicze lasy naszej Planety krem ten jest niezastąpiony w procesie codziennej pielęgnacji całego ciała.

Szczególną zaletą kremu jest optymalizacja, z użyciem specjalnego procesu,  molekuł kremu tak aby jak najlepiej  współgrały ze skórą użytkownika.

 

Krem ten cechuje się: 

·        Świetną konsystencją, w pełni wchłanialną.

·        Kompozycja zapachowa subtelna, dobrze działająca na zmysły, przynosi ukojenie.

·        Krem idealnie rozprowadza się na skórze, wygładza ją i przynosi ulgę i długotrwałe nawilżenie także podrażnionej skórze.

·        Przy dłuższym stosowaniu widoczna poprawa jakości skóry, jej nawilżenia, gęstości i napięcia.

·        Krem wchłania się bardzo dobrze i skóra pozostaje nawilżona, odżywiona, daje uczycie niebywałego komfortu na wiele godzin

·        Krem doskonale asymiluje się z kosmetykami do makijażu bez względu na markę, przedłuża trwałość makijażu dziennego  jak i wieczorowego.

·        Krem na każdą porę dnia i nocy.

·        Krem można nakładać w dwojaki sposób:

1.      Pod makijaż nałożyć niewielką warstwę, rozsmarowując i wklepując (można wykonać mini masaż co przedłuży trwałość nakładanych po nim kosmetyków)

2.      W celach ochronnych na warunki atmosferyczne ( wiatr, mróz) można nałożyć większą ilość. Natłuszczenie zabezpieczy skórę.

·        Nałożony rano świetnie budzi skórę. Skóra jest rozjaśniona, pełna blasku, ma zdrowy wygląd.

·        Nałożony wieczorem po demakijażu, rekompensuje skórze trudy dnia, przynosi ulgę.

·        Bardzo wysoka skuteczność w walce ze zmarszczkami i zrogowaceniami skóry!

·        Bardzo duża wydajność w stosowaniu, już niewielka ilość kremu odżywia i nawilża skórę bardzo głęboko.

 Skład Kremu „Amaranthino Algis Velvet”: 

1.       Masło Cupuacu

2.       Masło Kpangan

3.       Masło Kokoum

4.       Gliceryna Roślinna

5.       Skwalan z oliwek

6.       Potrójny kwas hialuronowy

7.       D-Panthenol witamina B5 roślinna

8.       Honeyquat – wyciąg z miodu

9.       Wyciąg z owoców Noni

10.    Lecytyna sojowa (niemodyfikowana genetycznie)

11.    Hydromanil (Peru)

12.    Pseudokolagen (Roślinny)

13.    Bioferment z Alg

14.    Karagenian (wyciąg z wodorostów)

15.    Sok z orzechów młodych kokosowych

16.    Kompozycja zapachowa Amaranthino Algis

_______________________________________________________________

  • Wyciąg z alg: algi wyglądają niepozornie ale są skarbnicą protein, witamin, mikroelementów oraz silnie nawilżających aminokwasó włącznie z kwasem hialuronowym.

Znajdujące się w algach węglowodany regulują pracę gruczołów łojowych, poprawiają krążenie i przemianę materii w skórze. Natomiast mikroelemnty takie jak żelazo, magnez, cynk i wapń znacząco wpływają na proces odnowy. Szczególnie wapń regeneruje i zagęszcza naskórek, zwieksza jego spoistość i wzmacnia tkankę podskórną. Magnez stymuluje wzrost komórek skóry.

Mikroelementy z alg mają zdolność głębokiego wnikania w gląb warstwy rogowej skóry powodując, że skóra staje się doskonale nawilżona, lepiej napięta i bardziej elastyczna.

  • Potrójny kwas hialuronowy tworzą 3 rodzaje kwasu o różnej masie cząsteczkowej:
    -  kwas wielkocząsteczkowy typu HMW (HMW – High Molecular Weight) – 0,5% o cząsteczkach 1.0 do1.8 MDa;
    - kwas  małocząsteczkowy typu LMW (LMW – Low Molecular Weight) -0,5% o cząsteczkach 0,1 do 0,4 MDa;
    - kwas małocząsteczkowy typu SLMW (Super Low Molecular Weight) – 0,5% o cząsteczkach poniżej 10 tys. Daltonów (10kDa).

Mieszanka w postaci jednorodnego roztworu tych trzech różnych typów kwasów hialuronowych wykazuje najkorzystniejsze, wzajemnie uzupełniające się działanie. Kwas małocząsteczkowy SLMW zwiększa poziom nawilżenia wewnątrz skóry, kwas małocząsteczkowy LMW działa nawilżająco, zwiększa przenikanie substancji czynnych oraz wpływa na fizjologię keratynocytów i fibroblastów, natomiast kwas HMW tworzy na powierzchni skóry warstwę, która zapobiega uciekaniu wody z wnętrza. Skóra jest zatem doskonale nawilżona zarówno od wewnątrz jak i zabezpieczona przed uciekaniem wody z warstwy rogowej naskórka.

Kwas hialuronowy obok kolagenu jest najważniejszym składnikiem naszej skóry. Znajduje się także w tkance łącznej, stawowej, w ścianach naczyń krwionośnych, płynach ustrojowych, jednak najwięcej, bo aż 50 % całkowitej ilości, znajduje się w skórze. Jest mukopolisacharydem o średniej masie cząsteczkowej między 600 – 1000 Kda, łączącym włókna kolagenowe i elastynowe w skórze właściwej. Jest obecny w przestrzeni międzykomórkowej naskórka oraz w skórze właściwej jako składnik bezpostaciowego żelu proteoglikanowego, który jest zbiornikiem wodnym dla skóry. Odpowiedzialny jest także za nieprzepuszczalność dla płynów międzytkankowych i bakterii. Jego ilość zależna jest od wieku – najwyższe stężenie jest w skórze niemowląt i dzieci i w miarę upływu czasu, a szczególnie po 50 roku życia, następuje gwałtowny spadek jego ilości – oraz od pory roku – w okresie letnim pod wpływem promieniowania UV ulega fotodegradacji prowadząc do procesu fotostarzenia skóry. Spadek ilości kwasu hialuronowego jest jedną z przyczyn wysuszenia i pomarszczenia starczej skóry.
Unikalną właściwością kwasu hialuronowego jest wysoka zdolność wiązania wody i jej zatrzymywania, również w kosmetyku. Jedna cząsteczka kwasu jest w stanie związać 200-500 cząsteczek wody. Dzięki temu spełnia zasadniczą rolę w utrzymaniu prawidłowej wilgotności naskórka i skóry właściwej – stanowi wodny rezerwuar nawilżający skórę od wewnątrz. Przestrzenie międzykomórkowe bogate w kwas hialuronowy wyciągają wodę ze skóry właściwej, gdy tymczasem lipidy bariery wodnolipidowej naskórka uniemożliwiają przeciekanie wody poza warstwę komórek ziarnistych naskórka.
Dobrze nawodniony naskórek staje się gładki, jędrny, sprężysty i elastyczny. Skóra wygląda lepiej, zdrowiej i młodziej. Kwas hialuronowy nie tylko chroni skórę przed wysychaniem, ale także wzmacnia jej właściwości ochronne.
W kosmetyce i dermatologii (jako składnik profesjonalnych preparatów odmładzających służących do wypełniania zmarszczek i powiększania ust) stosowana jest stabilna postać kwas hialuronowego jakim jest hialuronian sodu czyli sól sodowa kwasu hialuronowego. Jest to substancja biozgodna, nietoksyczna, niedrażniąca i nie powodująca alergii. Całkowicie rozpuszcza się w wodzie i jako 1% roztwór wodny ma postać żelu, który stabilizuje i zagęszcza fazę wodną emulsji. Z uwagi na te liczne doskonałe właściwości jest to jeden z najbardziej podstawowych i wartościowych składników kosmetycznych.
Hialuronian stosowany w preparatach kosmetycznych posiada różne ciężary cząsteczkowe, co determinuje jego przenikalność przez barierę warstwy rogowej i zarazem właściwości kosmetyczne.
Wyróżnia się następujące typy hialuronianu sodu:
* wielkocząsteczkowy HMW (High Molecular Weight) – o cząsteczkach powyżej 1 MDa
(1 milion daltonów), które nie przenikają przez warstwę rogową. Ten rodzaj kwasu tworzy film na powierzchni skóry, powodując lokalnie silne podwyższenie wilgotności warstwy rogowej naskórka, co powoduje jego jedwabistą gładkość. Zwiększa również przepuszczalność naskórka co skutkuje zwiększeniem przenikania substancji czynnych w głąb skóry. Jako 1% roztwór wodny ma postać żelu;
* małocząsteczkowy LMW (Low Molecular Weight) – o cząsteczkach poniżej 1 MDa
(średnio ok. 0,5 MDa), które wnikają w warstwę rogową. Ten rodzaj kwasu działa nawilżająco, zwiększa przenikanie substancji czynnych oraz wpływa na fizjologię keratynocytów i fibroblastów;
* kwas małocząsteczkowy typu SLMW (Super Low Molecular Weight) – o cząsteczkach poniżej 50 tys. daltonów (średnia wielkość to 3 – 10 tys. daltonów), który dzięki małym rozmiarom przenika przez barierę warstwy rogowej do głębszych warstw skóry (do skóry właściwej) wpływając na jej fizjologię i trwale wiążąc wilgoć. Posiada dwukrotnie wyższe zdolności  nawilżające w porównaniu z kwasem HMW, a wzrost nawilżenia skóry utrzymuje się przez 3 dni po aplikacji. Ponadto zapobiega niszczeniu włókien kolagenu oraz białek odpowiadających za jędrność skóry, poprzez hamowanie działania enzymów z klasy metaloproteinaz (MMP-1 i MMP-3), które ulegają aktywacji pod wpływem promieniowania słonecznego. Metaloproteinaza MMP-1 – powoduje rozkład włókien kolagenowych odpowiedzialnych za jędrność i młody wygląd skóry, zaś MMP-3 – powoduje rozkład białek odpowiadających za prawidłowe rusztowanie i komunikację pomiędzy naskórkiem a skórą właściwą, która z wiekiem ulega osłabieniu, przez co skóra staje się gorzej odżywiona i napięta.
Właściwości potrójnego kwasu hialuronowego w Serum
1)  tworzy film na powierzchni skóry, powodując lokalnie silne podwyższenie wilgotności warstwy rogowej naskórka, co     powoduje wrażenie jedwabistej gładkości skóry;
2) działa antyoksydacyjnie – zwiększa odporność skóry na działanie wolnych rodników oraz stymuluje działanie katalazy – naturalnego enzymu obecnego w skórze, który bierze udział w zwalczaniu wolnych rodników;
3) działa silnie odmładzająco poprzez zmniejszenie głębokich zmarszczek – minimalny okres stosowania to 8 tygodni co najmniej 1 x dziennie;
4)  chroni naturalny kwas hialuronowy, obecny w skórze przed rozkładem oraz stymuluje jego produkcję, dzięki czemu poprawia stan macierzy wewnątrzkomórkowej;
5) powoduje wzrost elastyczności i zmniejsza szorstkość skóry;
6) wzmacnia barierę ochronną skóry, stymulując produkcję ceramidów;
7) ułatwia aplikację makijażu;
8) przyspiesza wzrost włosów;
9) zmniejsza podrażnienia i przyspiesza gojenie naskórka;
10) w połączeniu z d-pantenolem łagodzi oparzenia po nadmiernej ekspozycji na słońce;
11) jest nośnikiem ułatwiającym wprowadzenie innych składników aktywnych w głąb skóry (np. ekstraktów roślinnych);
12) zagęszcza i stabilizuje fazę wodną emulsji;
13)  utrzymuje wilgoć w kosmetykach.

  • Pseudokolagen Roslinny ma duże powinowactwo do struktury włosów i skóry tworząc na ich powierzchni trwały film ochronny utrzymujący zwiększony poziom wilgotności.

Zwiększa syntezę kolagenu w skórze poprawiając tym samym jej strukturę, elastyczność i napięcie. Czyni ją miękką i jedwabiście gładką oraz chroni przed wpływami czynników atmosferycznych.

  • Witamina B5 (D-Pantenol): D-pantenol to inaczej prowitamina B5 czyli prekursor witaminy B5, który po wniknięciu w skórę przekształca się w witaminę B5 czyli kwas pantotenowy.
    Stosowany w kosmetyce d-pantenol ze względu na małą cząsteczkę i pomimo swej hydrofilowej natury, doskonale wnika przez naskórek aż do skóry właściwej, w korzenie włosów i w górną warstwę paznokci. Wykazuje ponadto powinowactwo do keratyny naskórka i paznokci.
    Deficyt tej witaminy w skórze objawia się zaburzeniami w procesach rogowacenia naskórka czyli nadmiernym rogowaceniem i złuszczaniem, oraz zaburzeniami w pigmentacji.
    D-pantenol doskonale nawilża skórę, ma korzystny wpływ na barierę lipidową skóry – przyspiesza syntezę lipidów, białek i lipoprotein – oraz działa łagodząco i gojąco.
    Jest jednym z najlepszych środków kondycjonujących włosy.
    Witamina B 5 (kwas pantotenowy), w którą d-pantenol przekształca się w korze włosa, odgrywa podstawową rolę podczas podziałów komórek w mieszku włosowym, dlatego jej obecność jest niezbędna dla prawidłowego wzrostu włosów. Witamina ta jest ponadto jednym z naturalnych składników elementów budulcowych włosa odpowiedzialnych za jego własności mechaniczne (np. siłę i sprężystość).

Jest też ważnym składnikiem spoiwa wypełniającego przestrzenie międzykomórkowe i utrzymującym odpowiednią wilgotność włosów.
Efekty stosowania d-pantenolu:
*doskonałe nawilżenie skóry, która staje się miękka i gładka;
*przyspieszone gojenie się ran i podrażnień – jest stymulatorem wzrostu i odnowy komórek naskórka i skory właściwej;
*złagodzenie skutków oparzeń słonecznych – podstawowy składnik kosmetyków typu after-sun.
*zwiększenie szybkości wzrostu i grubości włosów;
*wzrost elastyczności, nawilżenia i połysku włosów;
*mniejsza tendencja do rozszczepiania końcówek oraz lepsza rozczesywalność fryzury;

*wzrost nawilżenia, wzmocnienia i elastyczności płytki paznokcia.

Masło Kpangan z brzegów rzeki Togo w Afryce Zachodniej cechuje się niezwykłą wchłanialnością w skórę, dzięki czemu nie pozostawia odczucia nadmiernej tłustości po aplikacji, a skóra staje się jedwabiście miękką i delikatna w dotyku.
Masło zawiera nasycone i nienasycone kwasy tłuszczowe, głównie postaci kwasu oleinowego (53.6% ) i stearynowego (45.2%). Zawiera również witaminę E, przede wszystkim w postaci beta-tkoferolu oraz fitosterole – głównie stigmasterol (68% całej frakcji).
Fitosterole, czyli sterole pochodzenia roślinnego mają budowę zbliżoną do steroli występujących w łoju i w cemencie międzykomórkowym. Dzięki temu stanowią cenny składnik kosmetyczny, wzmacniający lipidową barierę naskórka i hamujący utratę wody. Należą do związków dobrze tolerowanych przez skórę. Wpływają na nią zmiękczająco, poprawiają jej elastyczność oraz działają przeciwzapalnie i regenerująco.
Masło kpangan jest doskonałym emolientem o silnych i długotrwałych właściwościach nawilżających, łagodzących (zmniejsza zaczerwienienia), wygładzających, zmiękczających oraz rewitalizujących suchą i zniszczoną skórę oraz włosy.

Jedwab: proteiny jedwabiu są doskonałym materiałem budulcowym, a dzięki swej niskiej masie cząsteczkowej oraz charakterowi podobnemu do soli, są zdolne przenikać do zewnętrznych warstw naskórka, scalając je i poprawiając poziom nawilżenia. Głównymi aminokwasami jedwabiu są alanina (33%) i glicyna (37,8%) – obydwa w znaczących ilościach obecne w białkach budulcowych naszej skóry, mające dobre właściwości nawilżające i regeneracyjne. Trzecim znaczącym aminokwasem jedwabiu jest seryna, posiadająca zdolność wiązania wody i tworzenia ochronnego i nieokluzyjnego filmu na powierzchni skóry.
Jedwab poprawia metabolizm komórek skóry, przeciwdziała przebarwieniom, nadaje skórze gładkość.
Uzupełniając naturalną strukturę włosów nadaje im gęstości, puszystości, miękkości i połysku.

Skwalan  posiada właściwości wygładzające, nawilżające, zmiękczające, stabilizuje strukturę lipidów skórnych. Łatwo się wchłania w skórę, dzięki czemu pomaga w przenoszeniu substancji aktywnych w głąb skóry.
Skwalan jest substancją aktywną będącą składnikiem ludzkiego sebum (10%). Jego rola w utrzymaniu kondycji ludzkiej skóry jest bardzo znacząca. Skwalan to postać nasycona skwalenu – nienasyconego węglowodoru alifatycznego.  Skwalan w naszej ofercie jest pochodzenia roślinnego – oliwy z oliwek.
Ma bardzo silne właściwości regeneracyjne i nawilżające. Uszczelnia on przestrzenie międzykomórkowe (odbudowuje płaszcz lipidowy), zapobiegając w ten sposób nadmiernemu parowaniu wody z naskórka. Skwalan odżywia skórę witalnymi składnikami, dostarczając substancji odżywczych, ponadto przedłuża działanie witamin A i E, koenzymu Q10.

Właściwości te sprawiają, że:

* głęboko nawilża i dotlenia skórę,

* redukuje drobne rysy dojrzałości,

* redukuje przebarwienia oraz blizny trądzikowe,

* goi poparzenia słoneczne i podrażnienia,

* zapobiega przebarwieniom skóry, zmarszczkom oraz utracie blasku.

* pomaga w leczeniu egzemy.

Skwalan jest wytwarzany w ludzkim organizmie ale od 25 roku życia jego poziom w ludzkim organizmie spada.